Verdachte situatie? Maak altijd gebruik van de SAAR-Methode

NAMENS DE WIJKAGENT EN DE BEHEERDERS WAPB DE LAAR OOST

In de diverse WABP groepen in De Laar Oost is gebleken dat de regels van de landelijke organisatie www.WABP.nl rond het melden van 'mogelijke verdachte situaties' niet altijd goed worden nageleefd.

Daarom hebben wij besloten om deze regels nog eens goed onder de aandacht te brengen in onze AlarmApp zelf. Ze zijn ontwikkeld om vooral de privacy van iedereen te waarborgen.

Bij een verdachte situatie handel dan altijd volgens de SAAR-methode:

  1. S = Signaleer de 'mogelijk' verdachte persoon;
  2. A = Alarmeer 112 (!);
  3. A = Waarschuw dán pas de buurtbewoners in de AlarmApp op respectvolle wijze;
  4. R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan (eventueel met zijn tweeën) en contact te maken met de persoon;

Bijvoorbeeld: 'Goedemiddag, kan ik u helpen? Zoekt u iemand? Woont u hier of bent u op bezoek?'

Dit is een respectvolle methode om erachter te komen of de persoon kwade bedoelingen heeft. De persoon weet dan dat hij is opgemerkt en zijn mogelijke plannen verstoord. 


Bewakingsvoorzieningen bevestigt aan uw huis

Volgens de AVG-regels (Algemene Verordening Gegevensbescherming) zijn deurbelcamera's en de aan gevels geplaatste camera's, toegestaan.

De politie gedoogt dat deze camera's soms ook de omliggende huizen en tuinen in beeld brengen. Dit mag mits de omwonenden dit weten én toestaan en hun akkoord hebben gegeven! Zij hebben het recht te weten dat ook zij op de camera's worden vastgelegd. 


Denk erom de privacy van personen niet te schenden

In de huidige tijd waar beveiligingscamera's erg worden gepromoot moeten we voorkomen dat gefilmde personen op hun uiterlijk gediskwalificeerd worden. Het kan iemands oom, neef, vriend, broer, zus of anderszins zijn. Je zit al gauw richting smaad en daar moeten we voor waken.

Heb je een verdachte persoon met je camera gefilmd, plaats deze dan nóóit in de AlarmApp of op welke andere publieke media dan ook. Deze video mag enkel dienen om door de politie bekeken te worden.

BERICHT VAN DE ALARMPAPP-BEHEERDER: GEBRUIK ALTIJD DE SAAR METHODE BIJ VERDACHTE SITUATIES (alarmbeheerdelaaroost.blogspot.com)

Huisregels - WhatsApp BuurtPreventie (wabp.nl)

BERICHT VAN DE ALARMPAPP-BEHEERDER: DEELNEMERSVOORWAARDEN (alarmbeheerdelaaroost.blogspot.com)

Namens Buurtpreventie De Laar Oost

De AlarmApp Beheerder

Marijke Leusink

mobiel: 0618641091